Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
Kluski z bryndzy:
- 300 g bryndzy
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 2 łyżki syropu z pędów sosny
Sos warzywny:
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 3 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 6 pomidorków cherry
- oliwa do przesmażenia
- sól, pieprz
- 4 liście czerwonej i zielonej bazylii
- sok z połowy cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z bryndzy, jajka, mąki i syropu zrób ciasto. Uformuj wałeczki i pokrój je na kluseczki.
Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Cukinie i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek na cienkie plasterki. Na oliwie przesmaż warzywa. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj połówki pomidorków cherry, bazylię i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do gotowego sosu dodaj ugotowane kluseczki. Smacznego!
Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Cukinie i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek na cienkie plasterki. Na oliwie przesmaż warzywa. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj połówki pomidorków cherry, bazylię i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do gotowego sosu dodaj ugotowane kluseczki. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W