Rozgrzewający krem z marchewki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
Składniki:
- 8 marchewek
- 1 pietruszka
- 2 małe cebule
- 3 łyżki masła
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- sól
- pieprz
- gęsty jogurt grecki
- słonecznik łuskany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze.
Cebule kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulkę, aż zmięknie.
Dorzucamy starte warzywa i przesmażamy ok. 5 - 7 minut. Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz.
Zalewamy całość bulionem na wysokość warzyw i pod przykryciem, co jakiś czas mieszając gotujemy, aż warzywa całkowicie zmiękną i się lekko rozgotują.
Miksujemy całość blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kleksem gęstego jogurtu i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Cebule kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulkę, aż zmięknie.
Dorzucamy starte warzywa i przesmażamy ok. 5 - 7 minut. Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz.
Zalewamy całość bulionem na wysokość warzyw i pod przykryciem, co jakiś czas mieszając gotujemy, aż warzywa całkowicie zmiękną i się lekko rozgotują.
Miksujemy całość blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kleksem gęstego jogurtu i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W