Placek z zielonego groszku

Placek z zielonego groszku
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki bulionu (dolać więcej
  • jeśli trzeba)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 300 g serka kremowego Twój Smak, Toska albo Filadelfia
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 3 jaja
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, chwilę razem podsmażyć. Dodać bulion, gotować, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje całkowicie. Część groszku odłożyć, resztę zmiksować razem z kremowym serkiem, żółtkami i parmezanem, dodać zioła, doprawić. Dodać pozostały w całości groszek. Ubić pianę z białek, wmieszać w masę serową. Formę do pieczenia śr.25 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką, wypełnić masą. Wstawić do gorącego (200 stopni C) piekarnika na ok. 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA