Placek z zielonego groszku
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 0,5 kg mrożonego zielonego groszku
- 3 łyżki masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki bulionu (dolać więcej
- jeśli trzeba)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 300 g serka kremowego Twój Smak, Toska albo Filadelfia
- 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
- 3 jaja
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, chwilę razem podsmażyć. Dodać bulion, gotować, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje całkowicie. Część groszku odłożyć, resztę zmiksować razem z kremowym serkiem, żółtkami i parmezanem, dodać zioła, doprawić. Dodać pozostały w całości groszek. Ubić pianę z białek, wmieszać w masę serową. Formę do pieczenia śr.25 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką, wypełnić masą. Wstawić do gorącego (200 stopni C) piekarnika na ok. 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W