Zielona fasolka z pieczonymi cytrynami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 cytryna, mała
- olej
- sól i czarny pieprz
- 2 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- 2 szalotki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki cynamonu
- oliwa
- 450 g fasolki szparagowej
- ½ szklanki bulionu lub wody
- 3 łyżki rodzynek
- spora szczypta soli
- do podania: czarne oliwki dobrej jakości, świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cytrynę wyparzyć, pokroić w półksiężyce i ułożyć na blasze. Każdą cząstkę delikatnie posmarować olejem, oprószyć solą oraz pieprzem i wsunąć do piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotkę z przyprawami i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać pomidora i dusić przez 1 minutę. Dodać fasolkę, rodzynki, bulion oraz sól i gotować bez przykrycia przez 6 - 8 minut do momentu, aż fasolka będzie taka, jak lubicie najbardziej.
Na sam koniec wyjąć z piekarnika cytryny, wyskrobać miąższ i dodać do fasolki w pomidorach. Pozwolić dusić się jeszcze 1 - 2 minuty, podawać z kolendrą oraz czarnymi oliwkami.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotkę z przyprawami i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać pomidora i dusić przez 1 minutę. Dodać fasolkę, rodzynki, bulion oraz sól i gotować bez przykrycia przez 6 - 8 minut do momentu, aż fasolka będzie taka, jak lubicie najbardziej.
Na sam koniec wyjąć z piekarnika cytryny, wyskrobać miąższ i dodać do fasolki w pomidorach. Pozwolić dusić się jeszcze 1 - 2 minuty, podawać z kolendrą oraz czarnymi oliwkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W