Deser z kukurydzy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 12 kolb młodej
- białej kukurydzy
- 1 szklanka żółtej fasolki mung
- pozbawionej łupinek
- 1 szklanka śmietanki kokosowej
- 4 szklanki mleka kokosowego
- 150 g cukru
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kukurydzę obrać z zewnętrznych łusek. Do miski skroić ziarna, używając ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Do dużego garnka wlać mleko kokosowe, wsypać fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na średnim ogniu przez 20 minut, aż fasolka zmięknie. Dodać ziarna kukurydzy (wraz z sokiem, który puściły), gotować, mieszając przez 5 minut, aż wszystko zgęstnieje.
Dodać, cukier i śmietankę kokosową, wymieszać. Pogotować kolejne trzy minuty i podawać w miseczkach, posypane prażonym sezamem.
Dodać, cukier i śmietankę kokosową, wymieszać. Pogotować kolejne trzy minuty i podawać w miseczkach, posypane prażonym sezamem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W