Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago

Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 100 g migdałów
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • kilka dużych truskawek
  • kilka nektarynek
  • płynny miód do polania
  • laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • kilka łyżek creme fraiche lub gęstej kremówki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z kawałka folii aluminiowej zrobić kwadrat, składając dwie warstwy na pół. Wsypać migdały, dodać masło i cukier. Zrobić z folii paczuszkę, ułożyć na grillu (lub włożyć do nagrzanego piekarnika) i piec 5-8 minut, aż z masła i cukru zrobi się ciągutkowa masa. Zdjąć z grilla i zostawić do wystygnięcia.
Truskawki przekroić na pół, a nektarynki na ćwiartki i włożyć na uprzednio namoczone przez 15 minut patyczki do szaszłyków. Polać płynnym miodem i ułożyć na grillu na parę minut. Przekroić ostrym nożem laskę wanilii, wyskrobać pesteczki i dodać do creme fraiche, wymieszać. Polać talerz waniliową śmietanką, na wierzchu ułożyć szaszłyczki owocowe i posypać posiekanymi migdałami w polewie toffi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA