Deser z mango i truskawek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 białka
- 150 g cukru
- nieco esencji waniliowej
- nieco octu
- 75 ml amaretto
- 6 ciasteczek migdałowych
- 250 g świeżych malin
- 110 g cukru pudru
- ½ dojrzałego mango
- 150 g mascarpone
- 100 ml śmietany
- ½ cytryny
- ½ laski wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 130°C. Ubić białka ze zwykłym cukrem na jedwabistą, puszystą masę. Woreczkiem do wyciskania wycisnąć małe bezy na natłuszczony pergamin. Piec 45 minuta, aż będą chrupkie na wierzchu, a miękkie w środku. Połowę malin wysypać na tacę i posypać obficie cukrem pudrem. Zostawić, aż cukier się rozpuścić. Zmiksować i odstawić. Obrać mango, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Ubić mascarpone ze skórką startą z połowy cytryny, śmietaną i wnętrzem połowy laski wanilii. Odstawić. Pokruszyć ciasteczka i skropić likierem. Na dno szklanki nałożyć woreczkiem do wyciskania nieco kremu. Nałożyć nieco zmiksowanych malin i dodać nieco kremu. Dodać nieco kostek mango i znowu nieco kremu. Ułożyć warstwę pokruszonych ciasteczek i powtórzyć czynności. Na wierzchu przybrać bezami. Podać łyżkę i zajadać!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W