Camembert grillowany z podhalańską jagnięciną
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- Zgrillowani 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 dojrzałe camemberty
- 1 czerwona cebula
- 400 g jagnięciny mielonej z łopatki
- 4 pomidory malinowe
- 2 jabłka kwaśne antonówki
- sól
- pieprz
- 8 kromek chleba baltonowskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki grillowe
- garść świeżego rozmarynu
- 4 gałązki macierzanki
Dresing:
- 100 ml octu jabłkowego
- 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 50 ml miodu
- skórka otarta z 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dresingu wlewamy do słoika i energicznie mieszamy do połączenia.
Ziemniaki myjemy i solimy, zawijamy w papier pergaminowy i folię aluminiową, następnie pieczemy w zamkniętym grillu na półce przez ok. 2 godziny, przekręcając co 30 minut.
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, jabłka drylujemy i kroimy w 1 cm plastry, solimy i pieprzymy, następnie grillujemy na rumiany kolor. Gotowe jabłka przekładamy pomidorami i skrapiamy dresingiem miodowym.
Z jednej strony sera ścinamy skórkę, aby można było wydrążyć środek. Łyżeczką wyjmujemy miąższ z środka sera, aby powstała swoista miseczka. Miąższ mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną cebulą, doprawiamy solą.
Ziemniaki studzimy i ścieramy na tarce, mieszamy z pieprzem, macierzanką, solą świeżo mielonym pieprzem. Miseczki z sera nadziewamy farszem mięsnym, przykrywamy porcją masy ziemniaczanej grubości jednego centymetra i przykrywamy ściętą skórką. Lekko natłuszczamy zewnętrzne ścianki sera.
Gotowe sery obkładamy rozmarynem, przewiązujemy dratwą i układamy na ruszcie. Grillujemy na wolnym żarze lub ogniu 20-25 min., przekręcając co 5 min. na drugą stronę. Na koniec dokładamy kromki chleba, aby się zrumieniły. Gotowy chleb nacieramy czosnkiem i podajemy z zapiekanym serem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź