Camembert grillowany z podhalańską jagnięciną

Camembert grillowany z podhalańską jagnięciną
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
Zgrillowani 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 dojrzałe camemberty
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g jagnięciny mielonej z łopatki
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 jabłka kwaśne antonówki
  • sól
  • pieprz
  • 8 kromek chleba baltonowskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki grillowe
  • garść świeżego rozmarynu
  • 4 gałązki macierzanki
Dresing:
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 50 ml miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dresingu wlewamy do słoika i energicznie mieszamy do połączenia.

Ziemniaki myjemy i solimy, zawijamy w papier pergaminowy i folię aluminiową, następnie pieczemy w zamkniętym grillu na półce przez ok. 2 godziny, przekręcając co 30 minut.

Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, jabłka drylujemy i kroimy w 1 cm plastry, solimy i pieprzymy, następnie grillujemy na rumiany kolor. Gotowe jabłka przekładamy pomidorami i skrapiamy dresingiem miodowym.

Z jednej strony sera ścinamy skórkę, aby można było wydrążyć środek. Łyżeczką wyjmujemy miąższ z środka sera, aby powstała swoista miseczka. Miąższ mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną cebulą, doprawiamy solą.

Ziemniaki studzimy i ścieramy na tarce, mieszamy z pieprzem, macierzanką, solą świeżo mielonym pieprzem. Miseczki z sera nadziewamy farszem mięsnym, przykrywamy porcją masy ziemniaczanej grubości jednego centymetra i przykrywamy ściętą skórką. Lekko natłuszczamy zewnętrzne ścianki sera.

Gotowe sery obkładamy rozmarynem, przewiązujemy dratwą i układamy na ruszcie. Grillujemy na wolnym żarze lub ogniu 20-25 min., przekręcając co 5 min. na drugą stronę. Na koniec dokładamy kromki chleba, aby się zrumieniły. Gotowy chleb nacieramy czosnkiem i podajemy z zapiekanym serem.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA