Pizza pieczona na grillu z kurczakiem, kukurydzą i białym sosem
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 1,8 kg mąki pszennej
- 1 l wody
- 50 g soli
- 30 g drożdży
- olej rzepakowy
Sos:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- ok. 1,5 l mleka
- sól
- pieprz biały mielony
- 200 g sera dojrzewającego, startego
- 200 g mascarpone
Nałożenie:
- 3-4 piersi z kurczaka
- 2-3 kolby kukurydzy
- 3-4 brzoskwinie
- 3 czerwone młode cebule
- 500 g pomidorków cherry
- masło klarowane do smażenia
- 500 g mozzarelli
- świeża bazylia
- świeży rozmaryn
- świeży szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto podrośnie, dzielimy je na porcje, każdą rozciągamy na cienki placek i pieczemy na grillu. Po przełożeniu na drugą stronę, na tę już podpieczoną kładziemy biały sos i nałożenie.
Sos: masło z mąką przesmażamy na patelni, dolewamy mleko gorące, doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy tylko powstanie nam sos, dodajemy ser tarty i mascarpone.
Nałożenie: ziarna kukurydzy odcinamy z kolb. Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy piersi z kurczaka, wcześniej doprawione solą, pieprzem i rozmarynem. Kiedy piersi będą już odpowiednio usmażone, dodajemy ziarna kukurydzy. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy bazylię. Pozostałe dodatki kroimy w plastry, kostkę, jak tylko chcemy. Na wierzchu posypujemy serem mozzarella i świeżym rozmarynem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź