Pizza pieczona na grillu z kurczakiem, kukurydzą i białym sosem

Pizza na grillu
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1,8 kg mąki pszennej
  • 1 l wody
  • 50 g soli
  • 30 g drożdży
  • olej rzepakowy
Sos:
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • ok. 1,5 l mleka
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • 200 g sera dojrzewającego, startego
  • 200 g mascarpone
Nałożenie:
  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 2-3 kolby kukurydzy
  • 3-4 brzoskwinie
  • 3 czerwone młode cebule
  • 500 g pomidorków cherry
  • masło klarowane do smażenia
  • 500 g mozzarelli
  • świeża bazylia
  • świeży rozmaryn
  • świeży szczypiorek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto podrośnie, dzielimy je na porcje, każdą rozciągamy na cienki placek i pieczemy na grillu. Po przełożeniu na drugą stronę, na tę już podpieczoną kładziemy biały sos i nałożenie.

Sos: masło z mąką przesmażamy na patelni, dolewamy mleko gorące, doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy tylko powstanie nam sos, dodajemy ser tarty i mascarpone.

Nałożenie: ziarna kukurydzy odcinamy z kolb. Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy piersi z kurczaka, wcześniej doprawione solą, pieprzem i  rozmarynem. Kiedy piersi będą już odpowiednio usmażone, dodajemy ziarna kukurydzy. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy bazylię. Pozostałe dodatki kroimy w plastry, kostkę, jak tylko chcemy. Na wierzchu posypujemy serem mozzarella i świeżym rozmarynem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA