Tortille z szarpaną kaczką, sosem figowym i marynowaną cebulą

Tortille z kaczką
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 8 kaczych nóżek
  • sól i pieprz
Marynowana cebula:
  • 2 czerwone cebule
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 2 limonek
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • garść świeżej kolendry
Sos figowy:
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 suszonych fig
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 chili
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • tortille
  • 8-10 plastrów żółtego sera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem zalewając ją całkowicie wodą i odstawiając na kilka minut, żeby zmiękła. Odcedzamy ją i przygotowujemy zalewę.

Wyciskamy sok z cytrusów, cebulę doprawiamy drobno poszatkowaną papryczką, solą i pieprzem, następnie zalewamy sokiem. Dodajemy poszatkowaną kolendrę, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

Nóżki z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy udka około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni C i pieczemy pod przykryciem około 2 godziny.

W czasie, gdy piecze się kaczka przygotowujemy sos. Figi pozbywamy ogonków i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno poszatkowaną cebulę, jak zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir, następnie dodajemy odsączone figi. Przesmażamy chwilę i podlewamy wodą spod fig. Miksujemy zawartość patelni i gotujemy jeszcze, o ile sos wymaga odparowania. Dodajemy chili, doprawiamy solą, pieprzem, octem i miodem.

Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i przy pomocy dwóch widelców szarpiemy mięso. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej placki tortilla złożone na pół, a w środek wkładamy plastry żółtego sera. Przypiekamy placki z obu stron na rumiano. Ciepłe placki z serem rozkładamy na pół, nakładamy porcję sosu, kaczki i marynowanej cebuli, serwujemy od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA