Tortille z szarpaną kaczką, sosem figowym i marynowaną cebulą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 8 kaczych nóżek
- sól i pieprz
Marynowana cebula:
- 2 czerwone cebule
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 2 limonek
- 1 papryczka chili
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- garść świeżej kolendry
Sos figowy:
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 ząbki czosnku
- 10 suszonych fig
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 chili
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
Do podania:
- tortille
- 8-10 plastrów żółtego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem zalewając ją całkowicie wodą i odstawiając na kilka minut, żeby zmiękła. Odcedzamy ją i przygotowujemy zalewę.
Wyciskamy sok z cytrusów, cebulę doprawiamy drobno poszatkowaną papryczką, solą i pieprzem, następnie zalewamy sokiem. Dodajemy poszatkowaną kolendrę, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Nóżki z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy udka około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni C i pieczemy pod przykryciem około 2 godziny.
W czasie, gdy piecze się kaczka przygotowujemy sos. Figi pozbywamy ogonków i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno poszatkowaną cebulę, jak zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir, następnie dodajemy odsączone figi. Przesmażamy chwilę i podlewamy wodą spod fig. Miksujemy zawartość patelni i gotujemy jeszcze, o ile sos wymaga odparowania. Dodajemy chili, doprawiamy solą, pieprzem, octem i miodem.
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i przy pomocy dwóch widelców szarpiemy mięso. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej placki tortilla złożone na pół, a w środek wkładamy plastry żółtego sera. Przypiekamy placki z obu stron na rumiano. Ciepłe placki z serem rozkładamy na pół, nakładamy porcję sosu, kaczki i marynowanej cebuli, serwujemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź