Udka kacze na miękko z warzywami strączkowymi, śliwkami i żurawiną
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
Składniki:
- 6 udek z kaczki
- 200 g kaszy pęczak
- 80 g czarnej fasoli
- 80 g białej cieciorki
- 80 g brązowej cieciorki
- 100 g zielonej soczewicy
- 300 g dyni
- 300 ml bulionu warzywnego
- koperek, natka pietruszki, szczypior z dymki
- sól drobno i gruboziarnista
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- ziarna kolendry i gorczycy
- kminek
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- cząber
- 500 g śliwek węgierek
- 200 g świeżej żurawiny
- 200 g miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa strączkowe oprócz soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy sól.
Kaszę pęczak gotujemy do miękkości.
Na patelni na oleju przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy do momentu, aż dynia zmięknie. Do dyni dodajemy kolejno: kaszę pęczak, wszystkie warzywa strączkowe, cząber, majeranek, pieprz i sól.
Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy pozbawione pestek śliwki i żurawinę, chwilę karmelizujemy, a następnie blenderem przecieramy w celu uzyskania kremowej konsystencji.
Udka z kaczki nacieramy zmiksowanymi na puder ziołami (kolendra, gorczyca ziarno, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz czarny) posypujemy solą gruboziarnistą i odstawiamy na 12 godzin, po tym czasie dokładnie osuszamy z nadmiaru wody i układamy w garnku. W sytuacjach wyjątkowych, kiedy potrzebujemy danie na już, możemy posłużyć się solą drobną i odstawić udka kacze natarte ziołami i solą na 1-2 godziny.
Udka kacze zalewamy olejem rzepakowym i podgrzewamy do momentu, aż pojawią się pierwsze bąble na powierzchni, to będzie oznaka, że olej zaczyna się gotować. Na wierzch układamy folię aluminiową i gotujemy uda kacze około 2-3 godziny, wszystko zależy od wielkości udek.
Gotowe udka z kaczki wyławiamy z oleju, wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem śliwkowo-żurawinowym.
Kaszę pęczak gotujemy do miękkości.
Na patelni na oleju przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy do momentu, aż dynia zmięknie. Do dyni dodajemy kolejno: kaszę pęczak, wszystkie warzywa strączkowe, cząber, majeranek, pieprz i sól.
Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy pozbawione pestek śliwki i żurawinę, chwilę karmelizujemy, a następnie blenderem przecieramy w celu uzyskania kremowej konsystencji.
Udka z kaczki nacieramy zmiksowanymi na puder ziołami (kolendra, gorczyca ziarno, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz czarny) posypujemy solą gruboziarnistą i odstawiamy na 12 godzin, po tym czasie dokładnie osuszamy z nadmiaru wody i układamy w garnku. W sytuacjach wyjątkowych, kiedy potrzebujemy danie na już, możemy posłużyć się solą drobną i odstawić udka kacze natarte ziołami i solą na 1-2 godziny.
Udka kacze zalewamy olejem rzepakowym i podgrzewamy do momentu, aż pojawią się pierwsze bąble na powierzchni, to będzie oznaka, że olej zaczyna się gotować. Na wierzch układamy folię aluminiową i gotujemy uda kacze około 2-3 godziny, wszystko zależy od wielkości udek.
Gotowe udka z kaczki wyławiamy z oleju, wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem śliwkowo-żurawinowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W