Pizza chlebowa z dojrzewającą szynką i karmelizowaną gruszką
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- płaski okrągły chlebek
- 3 pomidory
- szczypta brązowego cukru
- 8 plastrów boczku
- łyżka oregano
- 10 pomidorków cherry
- 5 plastrów długo dojrzewającej szynki
- 2 łyżki oliwy
- garść parmezanu
Karmelizowana gruszka:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w małą kostkę i wrzuć do rondla. Dodaj cukier i duś na małym ogniu. Gdy woda odparuje, dopraw je pieprzem, solą i suszonym oregano.
Plastry boczku ułóż na papierze do pieczenia i posyp oregano. Przykryj drugim papierem i smaż na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z patelni.
Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmaż pokrojone pomidorki i szynkę. Gruszkę pokrój w cienkie plastry. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, łyżeczka soku z cytryny i listki szałwii. Gdy cukier się rozpuści, włóż gruszkę. Karmelizuj gruszkę ok. 10 min.
Chlebek podziel na dwa placki i podgrzej na suchej patelni. Następnie posmaruj sosem pomidorowym, ułóż gruszki, boczek i pomidorki z szynką. Pizzę posyp parmezanem. Smacznego!
Plastry boczku ułóż na papierze do pieczenia i posyp oregano. Przykryj drugim papierem i smaż na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z patelni.
Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmaż pokrojone pomidorki i szynkę. Gruszkę pokrój w cienkie plastry. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, łyżeczka soku z cytryny i listki szałwii. Gdy cukier się rozpuści, włóż gruszkę. Karmelizuj gruszkę ok. 10 min.
Chlebek podziel na dwa placki i podgrzej na suchej patelni. Następnie posmaruj sosem pomidorowym, ułóż gruszki, boczek i pomidorki z szynką. Pizzę posyp parmezanem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W