Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 3 l bulionu warzywnego
- 400 g ślimaków
- 3-4 łyżki oleju ryżowego
- 2 duże pomidory bawole
- 5 młodych cebulek
- mały korzeń imbiru
- zielona ostra papryczka
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- łyżka pasty z papryki chilli
- 2 garści szpinaku
- sól
Smażony makaron ryżowy:
- 1/2 paczki ugotowanego makaronu ryżowego
- jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- garść kiełków groszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj bulion warzywny. Pomidory i paprykę pokrój w dużą kostkę, Ccebulki na połówki, a imbir w cienkie paski. Warzywa podsmaż w garnku na oleju ryżowym. Dodaj laskę cynamonu, anyż i sól. Następnie dodaj zieloną papryczkę, imbir i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż i zalej bulionem warzywnym. Na koniec dodaj łyżkę ostrej pasty z papryczki chilli. Do gotującej się zupy dodaj ślimaki, cebulę i garść szpinaku. Zupę dopraw solą i pieprzem i poczekaj, aż się zagotuje.
Przygotuj makaron według przepis na opakowaniu. W misce rozbij jajko i roztrzep, następnie wlej je na rozgrzanego woka i dodaj ugotowany makaron ryżowy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj kiełki, posiekany ząbek czosnku i odrobinę sosu sojowego. Zupę i makaron podawaj na osobnych talerzach. Smacznego!
Przygotuj makaron według przepis na opakowaniu. W misce rozbij jajko i roztrzep, następnie wlej je na rozgrzanego woka i dodaj ugotowany makaron ryżowy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj kiełki, posiekany ząbek czosnku i odrobinę sosu sojowego. Zupę i makaron podawaj na osobnych talerzach. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W