Półmisek pieczonych i marynowanych mięs
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Polędwiczki w jałowcu:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 ziarenka jałowca
- 1 ziele angielskie
- 1 listek laurowy
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- szałwia, rozmaryn, tymianek - świeże
- oliwa
- sól
Marynowana polędwica wołowa:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki grubej soli
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
Długo pieczony udziec z indyka
- 1 udziec z indyka o wadze ok. 700 g
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z daktyli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczki w jałowcu:
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozgniatamy jałowiec, pieprz, ziele i sól. Na deskę do krojenia wysypujemy utarte przyprawy, układamy na nich polędwiczkę i dokładnie rolujemy, przyklejając przyprawy.
Kilka arkuszy grubej folii aluminiowej rozkładamy na płasko, układamy nie nich kilka gałązek wybranych ziół i czosnek w plasterkach. Na to kładziemy mięso, wąskie końce podwijając pod spód. Na wierzch kładziemy dodatkową porcję ziół i czosnku. Ściśle owijamy całość folią forując przy okazji zgrabny batonik. Całość wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni i wstawiamy do niego pakiecik z mięsem, układamy go wcześniej w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w niskiej temperaturze ok. 2,5-3h. Studzimy zupełnie przed rozwinięciem z folii, najlepiej w lodówce. Następnie kroimy w plastry i serwujemy na platerze zimnych mięs.
Marynowana polędwica wołowa:
Cukier mieszamy z solą, czosnek kroimy w plasterki. Polędwicę oczyszczamy z twardych błon i dobrze osuszamy. Na dno ceramicznego, niedużego naczynia wsypujemy część soli z cukrem, układamy kilka gałązek ziół, i część plasterków czosnku. Na to kładziemy polędwicę, lekko ją przyprawiamy pieprzem. Obsypujemy całość pozostałym cukrem z solą, dodajemy ponownie czosnek i zioła. Dokładnie obtaczamy mięso, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 24 h. W trakcie odlewamy co jakiś czas wodę spod mięsa. Polędwica jest gotowa do podania po dobie leżakowania. Kroimy w plastry i serwujemy na zimno.
Długo pieczony udziec z indyka:
W miseczce ucieramy sos sojowy, syrop z daktyli, pieprz cayenne, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, paprykę i rozmaryn. Pastą nacieramy udziec, z którego wcześniej wycinamy, jeśli jest potrzeba, twarde błony i odkładnie go osuszamy. Układamy mięso na folii aluminiowej i dokładnie owijamy nią mięso, jednocześnie formując zgrabną pieczeń. Tak przygotowanego indyka wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni, układamy udziec w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 3 godzin. Podajemy pokrojony w grube plastry z surówką, ziemniakami, ryżem lub kaszą lub po wystudzeniu kroimy w cienkie plastry i podajemy w formie wędliny, na półmisku mięs.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź