Jajka w kokilkach
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- świeże jajka
- masło
- cebula pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
Dodatki:
- szynka gotowana
- pomidor
- śmietana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na maśle przesmaż na złoto cebulę. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W