Fricassée ze ślimakami i boczkiem z młodymi ziemniakami konfitowanymi w oliwie

Fricassée ze ślimakami i boczkiem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 16 sztuk ślimaków gotowych do spożycia
  • 2 plastry boczku pokrojone w kostkę
  • 400 g surowych umytych młodych ziemniaków
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • kilka liści sałaty frisee, umytych
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki w grube talarki i podsmażaj 10 minut na oliwie na rozgrzanej patelni. Dopraw solą. Następnie dolej oliwy z oliwek i smaż na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj czosnek i natkę, odstaw i trzymaj na patelni pod przykrywką.
Przygotuj sałatę: w misce połącz liście sałaty z szalotką, dopraw solą i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj i odstaw.
Na rozgrzanej patelni podsmażaj boczek kilka minut, aż się zarumieni, wtedy dodaj ślimaki, wymieszaj z boczkiem, dopraw do smaku. Dodaj ślimaki z boczkiem do sałaty i wymieszaj.
Podaj sałatę z jajkiem na miękko, a w osobnym talerzu porcję konfitowanych ziemniaków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA