Fricassée ze ślimakami i boczkiem z młodymi ziemniakami konfitowanymi w oliwie
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 16 sztuk ślimaków gotowych do spożycia
- 2 plastry boczku pokrojone w kostkę
- 400 g surowych umytych młodych ziemniaków
- 1 szalotka drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka ugotowane na miękko
- kilka liści sałaty frisee, umytych
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój ziemniaki w grube talarki i podsmażaj 10 minut na oliwie na rozgrzanej patelni. Dopraw solą. Następnie dolej oliwy z oliwek i smaż na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj czosnek i natkę, odstaw i trzymaj na patelni pod przykrywką.
Przygotuj sałatę: w misce połącz liście sałaty z szalotką, dopraw solą i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj i odstaw.
Na rozgrzanej patelni podsmażaj boczek kilka minut, aż się zarumieni, wtedy dodaj ślimaki, wymieszaj z boczkiem, dopraw do smaku. Dodaj ślimaki z boczkiem do sałaty i wymieszaj.
Podaj sałatę z jajkiem na miękko, a w osobnym talerzu porcję konfitowanych ziemniaków.
Przygotuj sałatę: w misce połącz liście sałaty z szalotką, dopraw solą i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj i odstaw.
Na rozgrzanej patelni podsmażaj boczek kilka minut, aż się zarumieni, wtedy dodaj ślimaki, wymieszaj z boczkiem, dopraw do smaku. Dodaj ślimaki z boczkiem do sałaty i wymieszaj.
Podaj sałatę z jajkiem na miękko, a w osobnym talerzu porcję konfitowanych ziemniaków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W