Bûche bezowa z czekoladą i kremem kasztanowym według przepisu Véronique
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
5 białek (150 gr białek)
- 100 gr + 120 gr płynnej śmietanki
- 220 gr cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 90 gr + 15 gr gorzkiej czekolady
- 300 gr kremu z kasztanów
- 3 kasztany glazurowane
- 50 gr kasztanów
- 1 łyżeczka octu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Rozłożyć papier do pieczenia na blaszce.
2. Ubić białka. Wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Dodawać tę mieszankę do ubijanych białek, dodać ocet i zwiększyć prędkość obrotów miksera. Wyłożyć ubitą pianę na blachę, rozprowadzić za pomocą łopatki. Posypać sproszkowaną czekoladą używając siteczka.
3. Włożyć do pieca na 45 minut. Beza powinna być lekko chrupiąca pod spodem, a miękka pośrodku.
4. Zsunąć papier do pieczenia na którym leży beza z blachy na blat kuchenny.
5. Przykryć bezę nową warstwą papieru do pieczenia, położyć blachę na tym papierze (blacha nada stabilności i pozwoli łatwo odwrócić bezę).
6. Dynamicznie odwrócić bezę w taki sposób, by warstwa czekolady była na wierzchu. Odkleić papier do pieczenia. Zostawić do ostudzenia.
7. Przygotować piankę z czekolady i kasztanów. Rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu 90 gr czekolady połamanej na kawałki i 100 gr śmietany. Dodać krem z kasztanów. Ostudzić.
8. Ubić pozostałą śmietanę (120 gr). Delikatnie dodać mieszankę czekolady i kasztanów do ubitej śmietany.
9. Posmarować bezę kremem czekoladowo-kasztanowym, rozłożyć kasztany. Zawinąć bezę, ścisnąć ją, posługując się papierem do pieczenia. Umieścić w lodówce w papierze co najmniej na 2-3 godz. przed podaniem, żeby smaki dobrze się wymieszały.
10. Usunąć papier, przenieść i ułożyć bûche na półmisku, udekorować kasztanami glazurowanymi i kawałkami czekolady.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź