Ciasto drożdżowe z cukinii, konfiturą z zielonych pomidorów i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Ciasto drożdżowe z cukinii
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 60-80 g drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Dodatki do ciasta:
  • konfitura z dzikiej róży
  • konfitura z zielonych pomidorów
  • smażone wiśnie
  • cukinia w syropie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystko siekam dokładnie.
60 - 80 g drożdży rozpuszczam w 3 - 4 łyżkach śmietany (18%). Dodaję 3-4 łyżki cukru, mieszam i dodaję do wcześniej posiekanych składników. Wyrabiam ciasto, dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na około godzinę.

Pierwszą część ciasta rozwałkowuję, wykładam na blachę wyłożoną papierem. Następnie posypuję ciasto bułką tartą, na to nakładam cukinię z syropu, konfiturę z zielonych pomidorów, wiśnie smażone (konfitura), konfiturę z róży, rodzynki. Wykładam drugą część ciasta, bułkę tartą i kolejną warstwę owoców. Przykrywam ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około godziny.

Do dekoracji:
Kawałek kory cynamonu z cukinii, sos z zielonych pomidorów i odrobina syropu wiśniowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA