Sernik choco-moo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Dżem mleczny:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 150 g cukru
Ganasz czekoladowy:
- 110 g czekolady
- 70 g śmietanki
Baza z ciasteczek:
- 100 g drobno pokruszone ciasteczka kakaowe (na przykład Oreo bez kremu)
- 30 g masła
Nadzienie sernika:
- 200 g serka śmietankowego
- 48 g cukru
- 5 kropli ekstraktu waniliowego
- 160 g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 9 g mąki kukurydzianej
- 120 g śmietanki
- 40 g dżemu mlecznego (albo mleka skondensowanego)
Ciemna mieszanka:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dżem mleczny: umieść mleko i cukier w małym rondelku i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Mieszaj, aż mieszanka zrobi się gęsta i błyszcząca.
Ganasz czekoladowy: posiekaj czekoladę i włóż do żaroodpornej miski. Wlej śmietanę do rondla, zagotuj i zdejmij z ognia. Polej śmietaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się roztopi. Zostaw do ostygnięcia. Nabierz łyżeczkę mieszanki i uformuj kulę. Czynność powtórz. Czekoladowe kulki włóż do lodówki.
Baza ciasteczkowa: roztop masło (najlepiej w mikrofali) i wymieszaj je z pokruszonymi ciastkami. Tak powstałą mieszanką wyłóż foremkę o średnicy 20 centymetrów.
Nadzienie: ogrzej serek śmietankowy, śmietanę i jajka do temperatury pokojowej. Utrzyj serek śmietankowy na gładką masę, dodaj cukier i mieszaj dalej. Dodaj jajka po jednym naraz, mieszając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Dodaj mąkę kukurydzianką, potem śmietanę i dżem mleczny. Przelej mieszankę przez drobne sitko, ale nie przeciskaj grudek.
Ciemna mieszanka: stopioną czekoladę wymieszaj z ¼ szklanki nadzienia sernika.
Rozgrzej piekarnik do 185ºC. Wylej nadzienie na bazę z ciasteczek i uderz foremką o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zanurz w nadzieniu schłodzone kulki czekoladowe. Nałóż do woreczka ciemną mieszankę i wyciśnij na powierzchnię nadzienia, tworząc krowie łaty. Umieść foremkę w dużej brytfance, wstaw do piekarnika i wlej gorącą wodę do brytfanki, aby woda sięgnęła połowy wysokości foremki z sernikiem. Piecz 30 minut, potem zmniejsz temperaturę do 145ºC i piecz kolejne 30 minut. W razie konieczności dolewaj wrzątku do brytfanki. Po upieczeniu wystudź sernik, a na noc włóż go do lodówki.
Ganasz czekoladowy: posiekaj czekoladę i włóż do żaroodpornej miski. Wlej śmietanę do rondla, zagotuj i zdejmij z ognia. Polej śmietaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się roztopi. Zostaw do ostygnięcia. Nabierz łyżeczkę mieszanki i uformuj kulę. Czynność powtórz. Czekoladowe kulki włóż do lodówki.
Baza ciasteczkowa: roztop masło (najlepiej w mikrofali) i wymieszaj je z pokruszonymi ciastkami. Tak powstałą mieszanką wyłóż foremkę o średnicy 20 centymetrów.
Nadzienie: ogrzej serek śmietankowy, śmietanę i jajka do temperatury pokojowej. Utrzyj serek śmietankowy na gładką masę, dodaj cukier i mieszaj dalej. Dodaj jajka po jednym naraz, mieszając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Dodaj mąkę kukurydzianką, potem śmietanę i dżem mleczny. Przelej mieszankę przez drobne sitko, ale nie przeciskaj grudek.
Ciemna mieszanka: stopioną czekoladę wymieszaj z ¼ szklanki nadzienia sernika.
Rozgrzej piekarnik do 185ºC. Wylej nadzienie na bazę z ciasteczek i uderz foremką o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zanurz w nadzieniu schłodzone kulki czekoladowe. Nałóż do woreczka ciemną mieszankę i wyciśnij na powierzchnię nadzienia, tworząc krowie łaty. Umieść foremkę w dużej brytfance, wstaw do piekarnika i wlej gorącą wodę do brytfanki, aby woda sięgnęła połowy wysokości foremki z sernikiem. Piecz 30 minut, potem zmniejsz temperaturę do 145ºC i piecz kolejne 30 minut. W razie konieczności dolewaj wrzątku do brytfanki. Po upieczeniu wystudź sernik, a na noc włóż go do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W