Łosoś ochazuke z asazuke
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Asazuke
- ¼ główki kapusty pekińskiej (wombok)
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w półksiężyce
- 1 mały ogórek, częściowo obrany i pokrojony w łódki
- ½ łyżeczki soli
- 1 kawałek kombu, pocięty nożyczkami na paski
200 g filet z łososia
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 2 łyżki ikry łososia
- 1 łyżeczka dobrej jakości jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki japońskiej zielonej herbaty sencha lub houjicha
- 2 szklanki gorącej wody
Do serwowania:
- 2 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
- mieszanka pikli (opcjonalnie)
- ½ arkusz nori, drobno pokrojony
- 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
- kilka gałązek mitsuby, grubo posiekanej
- 2 łyżki okaki (małych krakersów ryżowych)
- świeżo starte wasabi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ashazuke: posiekaj kapustę pekińską na 3 cm kawałki i umieść w woreczku plastikowym z marchwią, ogórkiem, solą i kombu. Zacznij wcierać sól w kapustę, aż zobaczysz kropelki wody wewnątrz woreczka. Wypuść z niego jak najwięcej powietrza i szczelnie zamknij. Włóż do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem. Ale im dłużej, tym lepiej.
Natnij skórkę łososia i dopraw rybę solą. Rozgrzej olej na patelni. Smaż łososia skórką do dołu, aż ta zrobi się chrupiąca (2-3 minuty). Przewróć rybę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż rybę na papierowy ręcznik, żeby ociekła z oleju, a następnie połam ją na większe kawałki.
Do ikry łososia dodaj 1 łyżeczkę sosu sojowego i wymieszaj. Posiekaj mitsubę.
Do czajniczka włóż liście herbaty i zalej gorącą wodą. Poczekaj 2 minuty, aż herbata się zaparzy.
Ryż przełóż do miski. Dodaj nasiona sezamu, mitsubę, okaki, płatki łososia, ikrę łososia i nori. Serwuj z piklami, wasabi i czajniczkiem herbaty. Tuż przed jedzeniem polej ryż gorącą herbatą.
Uwaga:
Mitsuba to japońskie zioło znane jako koniczyna. Zamiast niej możesz użyć liści pachnotki zwyczajnej.
Natnij skórkę łososia i dopraw rybę solą. Rozgrzej olej na patelni. Smaż łososia skórką do dołu, aż ta zrobi się chrupiąca (2-3 minuty). Przewróć rybę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż rybę na papierowy ręcznik, żeby ociekła z oleju, a następnie połam ją na większe kawałki.
Do ikry łososia dodaj 1 łyżeczkę sosu sojowego i wymieszaj. Posiekaj mitsubę.
Do czajniczka włóż liście herbaty i zalej gorącą wodą. Poczekaj 2 minuty, aż herbata się zaparzy.
Ryż przełóż do miski. Dodaj nasiona sezamu, mitsubę, okaki, płatki łososia, ikrę łososia i nori. Serwuj z piklami, wasabi i czajniczkiem herbaty. Tuż przed jedzeniem polej ryż gorącą herbatą.
Uwaga:
Mitsuba to japońskie zioło znane jako koniczyna. Zamiast niej możesz użyć liści pachnotki zwyczajnej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W