Ramen tonkotsu - japońska zupa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- ¼ szklanki Bonito, płatki suszonego „małego” tuńczyka
- wodorosty kombu
- ok. 300 g wieprzowiny z kością (schabu, łopatki itp.)
- 1 porcja rosołowa (korpus, skrzydełka, udka)
- 2 cebule
- spory kawałek świeżego imbiru (ok. 5-6 cm)
- 1 opakowanie suszonych grzybów shitake
- ½ główki czosnku (przecięta główka w poprzek)
- 2 marchewki
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki mirin
- 1 czubata łyżka miso
Dodatki:
- 3 jaja
- 1 szklanka pędów bambusa
- 2 świeże chili
- 2-3 łyżeczki sezamu
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 g makaronu ramen
- 3 arkusze nori
- 1 kalarepka
- kilka rzodkiewek
- sos sojowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar. Wieprzowinę obsmażamy na ciemny kolor na oleju, dorzucamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, marchew przekrojoną na mniejsze części, czosnek i podsmażamy krótko razem. Dodajemy porcję rosołową, zalewamy wodą, dodajemy płatki bonito, imbir pokrojony w plastry, grzyby i wstawiamy na gaz.
Wodorosty kombu zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut, następnie razem z płynem dolewamy do zupy.
Na niedużym gazie gotujemy całość ok. 6h. Doprawiamy sosem sojowym, cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut i odcedzamy. Zachowujemy tylko mięso i wywar, resztę dodatków wyrzucamy. Bulion trzymamy na małym gazie, do podania powinien być bardzo gorący.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Jaja gotujemy na półmiękko (ugotowane zupełnie na miękko mogą być trudne do przekrojenia), makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami.
Do szerokiej i głębokiej miseczki nakładamy makaron, dodajemy pokrojone w paski nori, kalarepę kroimy w cienkie paski, rzodkiewkę w plasterki, sezam w ukośne paski. Dekorujemy dodatkami zupę przed nalaniem bulionu.
Następnie uzupełniamy miskę gorącym wywarem, posypujemy imbirem i od razu serwujemy. Możemy podać dodatkowo sos sojowy, mirin, pokrojone drobno chili.
Wodorosty kombu zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut, następnie razem z płynem dolewamy do zupy.
Na niedużym gazie gotujemy całość ok. 6h. Doprawiamy sosem sojowym, cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut i odcedzamy. Zachowujemy tylko mięso i wywar, resztę dodatków wyrzucamy. Bulion trzymamy na małym gazie, do podania powinien być bardzo gorący.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Jaja gotujemy na półmiękko (ugotowane zupełnie na miękko mogą być trudne do przekrojenia), makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami.
Do szerokiej i głębokiej miseczki nakładamy makaron, dodajemy pokrojone w paski nori, kalarepę kroimy w cienkie paski, rzodkiewkę w plasterki, sezam w ukośne paski. Dekorujemy dodatkami zupę przed nalaniem bulionu.
Następnie uzupełniamy miskę gorącym wywarem, posypujemy imbirem i od razu serwujemy. Możemy podać dodatkowo sos sojowy, mirin, pokrojone drobno chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W