Grecka zupa z ciecierzycy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g suszonej ciecierzycy
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 1 spory ziemniak
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka płatków chili
- sok z 1-2 cytryn
- sól, pieprz
- oliwa
- pół pęczka naci pietruszki do podania
- 2-3 gałązki mięty (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy chłodną wodą powyżej wysokości ziaren i odstawiamy na noc (wody powinno być sporo, bo część płynu ciecierzyca wchłonie).
Wszystkie warzywa kroimy na podobnej wielkości kostkę (czosnek przeciskamy przez praskę). W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i wrzucamy do niego warzywa (poza czosnkiem). Przesmażamy, aż zaczną lekko zmiękną, a cebula się zeszkli. Dorzucamy liście laurowe, odsączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano, chili i czosnkiem. Po ok. 15 minutach gotowania warto ściągnąć pianę z wierzchu zupy.
Gotujemy całość ok. 1-1,5 h (a nawet dłużej), aż warzywa zmiękną, a ciecierzyca będzie kremowa po rozgnieceniu. Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy do zupy stopniowo, próbujemy czy jest wystarczająco kwaskowa. Dorzucamy do zupy poszatkowaną pietruszkę z mięta i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź