Bułgarska musaka
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- liść laurowy
- 300 g małych młodych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu
- świeży cząber
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
Bakłażan pokrój wzdłuż na pół, a następnie na ukos na pół plastry o grubości ok. 2 cm. Podsmażaj je na patelni przez kilka minut, posól i odstaw.
Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś całość kilka minut.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wymieszaj z pomidorami i cebulą, duś całość kilka minut. Dodaj bakłażan, listek laurowy, wymieszaj.
Na patelnię wbij dwa jajka, przykryj folią aluminiową i duś kilka minut, aż białka jajka się zetną, ale żółtko pozostanie płynne. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 2 łyżki jogurtu i posyp danie świeżym cząbrem. Podawaj z ziemniakami.
Bakłażan pokrój wzdłuż na pół, a następnie na ukos na pół plastry o grubości ok. 2 cm. Podsmażaj je na patelni przez kilka minut, posól i odstaw.
Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś całość kilka minut.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wymieszaj z pomidorami i cebulą, duś całość kilka minut. Dodaj bakłażan, listek laurowy, wymieszaj.
Na patelnię wbij dwa jajka, przykryj folią aluminiową i duś kilka minut, aż białka jajka się zetną, ale żółtko pozostanie płynne. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 2 łyżki jogurtu i posyp danie świeżym cząbrem. Podawaj z ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W