Pyzy z wołowiną

Pyzy z wołowiną
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • Ciasto na pyzy:
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżeczka soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Farsz:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka chilli w proszku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka suszonej papryki
  • łyżka sosu Worcester
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Omasta:
  • 150 g gęsiego smalcu
  • cebula

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij z nich sok. Z miski wylej sok, ale zostaw osadzoną na dnie skrobię.
Połącz starte surowe ziemniaki, skrobię i ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Dopraw solą. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej.
Przygotuj farsz. Mięso włóż do miski, dodaj pokrojoną cebulę, starty czosnek, paprykę wędzoną, paprykę suszoną, sos Worcester i ocet jabłkowy. Farsz dokładnie wymieszaj.
Zamocz dłonie w wodzie, kawałek ciasta rozprowadź na dłoni, tak żeby przypominał placek. Następnie nałóż farsz i uformuj kulkę.
Pyzy gotuj na małym ogniu przez ok 15 minut. Maksymalnie po 4 sztuki.
Na patelni rozpuść smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chilli. Gorące pyzy podaj polane omastą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA