Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 0,5 kg miękkiego białego twarogu - najlepiej tłustego
- ok. 3/4 szkl. mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka) + kilka łyżek do posypania stolnicy
- 1 - 2 jajka
- ok. 300 g czarnych jagód - mogą być mrożone
- kilka łyżek cukru
- najlepiej grubego trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z owocu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- kilka łyżek dość gęstego, ale lekko płynnego jogurtu naturalnego albo śmietany, jak kto woli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jagody, świeże albo mrożone - jakie mam - wsypuję do rondelka, dodaję sok z cytryny i łyżkę cukru. Duszę kilka minut na małym ogniu aż się rozpadną - mają tylko lekko bulgotać. Twaróg mielę, wbijam jajko, mieszam dokładnie i zagniatam ciasto stopniowo dosypując mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycinam kluski. Resztki ciasta ponownie zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam - nic się nie marnuje. Wycięte kluski delikatnie wkładam do osolonego wrzątku, mieszam najlepiej drewnianą łyżką, aby się nie posklejały, gotuję jakieś 3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową i osączam. Na spód talerza wylewam porcję sosu jagodowego, skrapiam niewielką ilością jogurtu. Układam delikatnie gwiazdki kluskowe, znów skrapiam jogurtem. Wierzch oprószam cukrem i mielonym cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W