Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska

Gwiazki na niebie
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 0,5 kg miękkiego białego twarogu - najlepiej tłustego
  • ok. 3/4 szkl. mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka) + kilka łyżek do posypania stolnicy
  • 1 - 2 jajka
  • ok. 300 g czarnych jagód - mogą być mrożone
  • kilka łyżek cukru
  • najlepiej grubego trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z owocu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • kilka łyżek dość gęstego, ale lekko płynnego jogurtu naturalnego albo śmietany, jak kto woli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jagody, świeże albo mrożone - jakie mam - wsypuję do rondelka, dodaję sok z cytryny i łyżkę cukru. Duszę kilka minut na małym ogniu aż się rozpadną - mają tylko lekko bulgotać. Twaróg mielę, wbijam jajko, mieszam dokładnie i zagniatam ciasto stopniowo dosypując mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycinam kluski. Resztki ciasta ponownie zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam - nic się nie marnuje. Wycięte kluski delikatnie wkładam do osolonego wrzątku, mieszam najlepiej drewnianą łyżką, aby się nie posklejały, gotuję jakieś 3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową i osączam. Na spód talerza wylewam porcję sosu jagodowego, skrapiam niewielką ilością jogurtu. Układam delikatnie gwiazdki kluskowe, znów skrapiam jogurtem. Wierzch oprószam cukrem i mielonym cynamonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA