Zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- około 1 ¾ szklanki makaronu muszelki lub rurki (150 g)
- 1 ½ gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- ¾ szklanki kukurydzy (z 1 kolby)
- ½ szklanki cukinii pokrojonej w kostkę
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ¾ szklanki tartego szwajcarskiego sera (gruyere lub ementalera)
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 2 l osolonej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 12 minut, nie przykrywając, aż makaron będzie miękki, ale jeszcze jędrny (al dente). Odcedzić, schłodzić pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić. (Należy otrzymać 3 szklanki makaronu.) Makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i szwajcarskim serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W