Zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw

Zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • około 1 ¾ szklanki makaronu muszelki lub rurki (150 g)
  • 1 ½ gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
  • ¾ szklanki kukurydzy (z 1 kolby)
  • ½ szklanki cukinii pokrojonej w kostkę
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • ¾ szklanki tartego szwajcarskiego sera (gruyere lub ementalera)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 2 l osolonej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 12 minut, nie przykrywając, aż makaron będzie miękki, ale jeszcze jędrny (al dente). Odcedzić, schłodzić pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić. (Należy otrzymać 3 szklanki makaronu.) Makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i szwajcarskim serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA