Suflety krabowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.3)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki
2 łyżki tartego parmezanu
25 g masła plus trochę do wysmarowania kokilek
25 g mąki
285 ml mleka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki angielskiego proszku musztardowego
kilka kropli [sklep 426]sosu tabasco[/sklep]
110 g tartego gruyere\'a
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
mięso z jednego kraba (jasne i ciemne mięso)
3 żółtka z wiejskich jajek, lekko roztrzepane
4 białka z wiejskich jajek
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysmarować masłem sześć kokilek i posypać tartym parmezanem. Stopić na patelni 25 g masła i wymieszać z mąką, tak, aby nie było grudek. Podgrzewać przez minutę, a następnie wlewać stopniowo mleko, mieszając, aby powstał beszamel. Podgrzewać na małym ogniu sos, aż zgęstnieje, następnie dodać przecier pomidorowy, proszek musztardowy, sos tabasko, starty ser gruer, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Spróbować, ewentualnie doprawić. Dodać rozdrobnione mięso kraba. Przestudzić, a następnie wlewać stopniowo rozbite żółtka, mieszając, by się nie ścięły. W osobnej misce ubić białka na sztywna pianę. Dodawać pianę do masy beszamelowo - krabowej, delikatnie mieszać, przegarniając metalową łyżką, uważając, aby piana zbytnio nie opadła. Rozłożyć powstałą masę do kokilek. Do brytfanki wlać wodę na głębokość 2,5 cm. Umieścić kokilki w brytfance—woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości kokilek. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku przez około 20 minut, aż suflety urosną i się przyrumienią. Podawać natychmiast z sałatą i ciepłym chlebem.
© Dave Myers i Si King
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W