Tofurnik piernikowy z czekoladą

Tofurnik piernikowy z czekoladą
Oceń przepis:
104 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 2 kostki tofu / 2 x 180 g
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (¼ szklanki suchej kaszy jaglanej)
  • ½ szklanki cukru pudru, syropu klonowego lub innego słodzika
  • ¼ szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku
  • ¼ łyżeczki sody
  • duża szczypta soli morskiej
½ łyżeczki cynamonu
  • ½ wanilii
  • ¼ łyżeczki imbiru, gałki, goździka, pieprzu
1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki kawy mocnej
  • 100 g gorzkiej czekolady/ 1 tabliczka, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
oraz na polewę i dekoracje: 1 tabliczka czekolady, 2 łyżki oleju, 1 paczka suszonych śliwek, 1 szklanka whiskey, cynamon

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce zmiskować tofu, kaszę jaglaną, cukier puder, masło orzechowe, kakao, mąkę ziamniaczaną, sok z cytryny, sodę, sól oraz przyprawy. Miskować cierpliwie i powoli.
Do rondelka dodać mleko, kawę oraz posiekaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodać do masy z tofu i ponownie zmiksować.
Tak przygotowaną masę wlać do foremki delikatnie posmarowanej olejem i piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Potem zmniejszyć do 145 i piec kolejne 50 minut, ostudzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
Kiedy ciasto jest całkowicie ostudzone do małego rondelka włożyć śliwki, zalać whiskey i gotować do czasu, aż zmiękną a whiskey odparuje. Ułożyć na tofnurniku.
W drugim rondelku roztopić czekoladę oraz olej, wymieszać i oblać ciasto ze śliwkami. Na koniec oprószyć cynamonem i włożyć do lodówki, kiedy czekolada zastygnie można kroić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA