Kasztaniak, czyli placek z mąki kasztanowej

Kasztaniak, czyli placek z mąki kasztanowej
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g mąki kasztanowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pomarańcza
  • 250 ml Martini rosato
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść solonych orzechów nerkowca
  • garść słodkich migdałów ze skórką
  • garść kandyzowanych wiśni
  • garść igiełek rozmarynu
  • oliwa do wysmarowania blachy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier. Wetrzyj skórkę z pomarańczy. Wlej wermut i wodę. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Wlej dwie łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Utłucz w moździerzu solone orzechy nerkowca i słodkie migdały ze skórką. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i natłuść go oliwą. Wylej ciasto na grubość palca. Posyp ciasto orzechami, kandyzowanymi wiśniami i igiełkami rozmarynu. Polej 2 łyżkami pysznej oliwy. Wstaw do pieca na 40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA