Kasztaniak, czyli placek z mąki kasztanowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 400 g mąki kasztanowej
- 2 łyżki cukru
- 1 pomarańcza
- 250 ml Martini rosato
- 250 ml wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- garść solonych orzechów nerkowca
- garść słodkich migdałów ze skórką
- garść kandyzowanych wiśni
- garść igiełek rozmarynu
- oliwa do wysmarowania blachy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier. Wetrzyj skórkę z pomarańczy. Wlej wermut i wodę. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Wlej dwie łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Utłucz w moździerzu solone orzechy nerkowca i słodkie migdały ze skórką. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i natłuść go oliwą. Wylej ciasto na grubość palca. Posyp ciasto orzechami, kandyzowanymi wiśniami i igiełkami rozmarynu. Polej 2 łyżkami pysznej oliwy. Wstaw do pieca na 40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta wegańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W