Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 200 g sera feta
- 1 Jajo + jajo do posmarowania
- sezam do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i osączamy na sicie. Dodajemy poszatkowany czosnek, pokruszony ser feta, jajo, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozkładamy na blacie i tniemy w paski szerokości ok. 10 cm. Na jednym z pasków układamy rządek szpinaku wszerz o grubości ok.1,5 cm, smarujemy jajem i zwijamy ciasto. Odcinamy nadmiar ciasta i znów układamy rządek szpinaku itd. Boki pasztecików można posklejać, żeby farsz w trakcie pieczenia nie wypływał. Na wierzchu robimy kilka małych otworów, smarujemy całość jajem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W