Pieczone frytki

Pieczone frytki
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 8 średnich lub dużych (130-150g każdy) ziemniaków
  • ¼ szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczki soli w płatkach
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą, płytką brytfannę lub blachę z wysokimi bokami wyłóż pergaminem, żeby ułatwić sobie zmywanie. Obierz ziemniaki i pokrój w szesnastki lub w słupki na frytki. Przełóż do przygotowanego naczynia. Posyp mąką, wymieszaj. Polej oliwą i wymieszaj. Rozłóż w jednej warstwie, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 1 godzinę, aż będą złociste i chrupkie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA