Pieczone frytki
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 8 średnich lub dużych (130-150g każdy) ziemniaków
- ¼ szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczki soli w płatkach
- świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą, płytką brytfannę lub blachę z wysokimi bokami wyłóż pergaminem, żeby ułatwić sobie zmywanie. Obierz ziemniaki i pokrój w szesnastki lub w słupki na frytki. Przełóż do przygotowanego naczynia. Posyp mąką, wymieszaj. Polej oliwą i wymieszaj. Rozłóż w jednej warstwie, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 1 godzinę, aż będą złociste i chrupkie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W