Smażone bliny ziemniaczane z serem z wiżajn i warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Bliny ziemniaczane:
- 400 g mąki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 40 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- łyżka oleju Kujawskiego
- sól
- szczypta cukru
- Warzywa:
- cukinia
- ogórek
- papryka czerwona
- zielone jabłko
- limonka lub cytryna
- olej Kujawski z bazylią
- koperek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Dodatki:
- 300 g sera z Wiżajn
- 250 ml kwaśnej śmietany
- olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce połącz drożdże, ciepłe, niegorące mleko, sól, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki: mąkę, zmielone ziemniaki, łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiaj, aż ci się znudzi. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 równych porcji. Uformuj kule i odstaw ponownie. Kiedy ciasto podrośnie, uformuj okrągłe placki i usmaż je na oleju Kujawskim. Ser zetrzyj na grubszej tarce. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj sok z limonki lub cytryny, olej Kujawski z bazylią, siekane zioła, sól oraz pieprz.
Na upieczone bliny nakładaj porcję warzyw, tartego sera i łyżkę śmietany. Pycha
Na upieczone bliny nakładaj porcję warzyw, tartego sera i łyżkę śmietany. Pycha
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W