Zrazy z jelenia (ewentualnie z sarny) z sosem razowym i kaszą gryczaną zasmażaną na maśle
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- karczek z jelenia lub sarny ewentualnie szynka cienka około 50 dag
- 8 dag słoniny
- kilka łyżek musztardy Dijon
- przesmażona drobno posiekana cebula
- czerstwa bułka lekko namoczona w occie i oliwie
- mąka do panierowania
- bulion najlepiej z dziczyzny
- 1 łyżka smalcu i 2 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu
- cebula pocięta na ćwiartki
- pół szklanki białego wina
- kilka kropel sosu worcester
- 30 dag kaszy gryczanej
- kilka łyżek masła
- posiekana natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep praktycznie na przeźroczyste (rozklepuj przez folię spożywczą). Cebulę przesmaż na suchej patelni, po czym wymieszaj z musztardą i namoczoną bułką tartą. Na każdy kawałek mięsa połóż kawałek słoniny i posmaruj farszem. Zwiń boki do środka, a potem jak naleśnika, obtocz w mące i przesmaż na maśle i smalcu. Usmażone zrazy układaj w rondlu piętrami. Do rondla dorzuć cebulę, rozmaryn i zalej bulionem oraz winem, na końcu dodaj worcester. Duś około 1,5 h. Kaszę ugotuj, po czym przesmaż na maśle z natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W