Śledziki Mamy Alicji

Śledziki Mamy Alicji
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 250 ml oleju lnianego
  • 3 szalotki
  • 3 goździki
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 kromki chleba pszennego na zakwasie
  • skórka starta z 1 cytryny
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Płaty śledziowe zanurz w zimnej wodzie na ok. 5 h. Następnie odlej wodę i opłucz śledzie w zimnej wodzie oraz pokrój je w grube pióra.

Goździki rozgnieć w moździerzu. Szalotkę pokrój w cienkie piórka, a kolendrę drobno posiekaj. 

Śledzie wymieszaj z szalotką, goździkami, kolendrą, skórką z cytryny, pieprzem oraz olejem lnianym. Najlepsze będą następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą.

Serwuj np. w formie kanapki z chlebem na zakwasie.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA