Smażona dorada z sałatką z bobu, ziemniakami i groszkiem
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- dorada
- 2 solidne łyżki masła
- garść posiekanej natki i tymianku
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- łyżeczka suszonego imbiru i goździków
Ziemniaki:
- kilka młodych ziemniaków
- 7-8 ząbków czosnku
- garść groszku cukrowego w strączkach
- olej do smażenia
- świeża mięta
Sałatka z bobu:
- 500 g bobu
- czerwona cebula
- 2-3 łyżki octu winnego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni, a najlepiej w woku, rozgrzej olej i przesmaż drobno posiekany czosnek na rumiany kolor. Dorzuć młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, lekko rozgnieć je widelcem i wymieszaj z czosnkiem. Po chwili dodaj groszek w strączkach, przekrojonych na pół. Gdy groszek stanie się intensywnie zielony, dodaj miętę.
Ugotuj bób al dente. W misce wymieszaj oliwę z octem winnym, solą, cebulą posiekaną w cienkie piórka i pietruszką. Dodaj bób. Wymieszaj i gotowe.
Doradę pozbaw ogona i płetw. Ponacinaj z obu stron i poprósz solą. Na patelni rozpuść solidną ilość masła i dodaj zmiażdżony czosnek, tymianek, natkę pietruszki, mielone goździki i suszony imbir. Gdy masło zacznie nabierać złotego koloru, wrzuć doradę. Smaż z obu stron po 7 minut, aż mięso będzie gotowe, ale też soczyste.
Serwuj rybę z ziemniakami i sałatką z bobu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź