Smażona dorada z sałatką z bobu, ziemniakami i groszkiem

Smażona dorada z sałatką z bobu, ziemniakami i groszkiem
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • dorada
  • 2 solidne łyżki masła
  • garść posiekanej natki i tymianku
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • łyżeczka suszonego imbiru i goździków
Ziemniaki:
  • kilka młodych ziemniaków
  • 7-8 ząbków czosnku
  • garść groszku cukrowego w strączkach
  • olej do smażenia
  • świeża mięta
Sałatka z bobu:
  • 500 g bobu
  • czerwona cebula
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni, a najlepiej w woku, rozgrzej olej i przesmaż drobno posiekany czosnek na rumiany kolor. Dorzuć młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, lekko rozgnieć je widelcem i wymieszaj z czosnkiem. Po chwili dodaj groszek w strączkach, przekrojonych na pół. Gdy groszek stanie się intensywnie zielony, dodaj miętę.

Ugotuj bób al dente. W misce wymieszaj oliwę z octem winnym, solą, cebulą posiekaną w cienkie piórka i pietruszką. Dodaj bób. Wymieszaj i gotowe.

Doradę pozbaw ogona i płetw. Ponacinaj z obu stron i poprósz solą. Na patelni rozpuść solidną ilość masła i dodaj zmiażdżony czosnek, tymianek, natkę pietruszki, mielone goździki i suszony imbir. Gdy masło zacznie nabierać złotego koloru, wrzuć doradę. Smaż z obu stron po 7 minut, aż mięso będzie gotowe, ale też soczyste.

Serwuj rybę z ziemniakami i sałatką z bobu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA