Carpaccio z dorady
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 świeża dorada
- sok i skórka z ½ cytryny
- ½ pęczka bazylii
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- ½ świeżej papryczki chili
- sól
- pieprz
- oliwa
Do podania:
- rukola
- kolorowe pomidorki koktajlowe
- grzanki z ciabatty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Doradę patroszymy, oczyszczamy i filetujemy. Pozbywamy się skóry i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Bazylię szatkujemy bardzo drobno, dodajemy krążki cienko pokrojonej papryczki chili, skórkę z cytryny oraz rozgniecione i poszatkowane ziarenka pieprzu marynowanego.
Mieszamy ze sobą bazylię, chili, pieprz i dolewamy kilka łyżek oliwy. Rybę lekko solimy i polewamy dressingiem – schładzamy przez przynajmniej 20 minut w lodówce i serwujemy udekorowaną rukolą i przekrojonymi na pół pomidorkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W