Carpaccio z dorady

Carpaccio z dorady
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 świeża dorada
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • ½ pęczka bazylii
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • ½ świeżej papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Do podania:
  • rukola
  • kolorowe pomidorki koktajlowe
  • grzanki z ciabatty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Doradę patroszymy, oczyszczamy i filetujemy. Pozbywamy się skóry i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Bazylię szatkujemy bardzo drobno, dodajemy krążki cienko pokrojonej papryczki chili, skórkę z cytryny oraz rozgniecione i poszatkowane ziarenka pieprzu marynowanego.

Mieszamy ze sobą bazylię, chili, pieprz i dolewamy kilka łyżek oliwy. Rybę lekko solimy i polewamy dressingiem – schładzamy przez przynajmniej 20 minut w lodówce i serwujemy udekorowaną rukolą i przekrojonymi na pół pomidorkami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA