Zupa pho z pulpecikami z karpia
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
Składniki:
- pół cebuli
- 2 gałki muszkatołowe
- anyż gwiazdkowy
- 2 kory cynamonu
- 30 dkg szpondru
- duża kość wołowa
- 2 głowy karpia
- 4 liście laurowe
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2,5 l wody
Pulpety:
- 2 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- limonka
- 60 dkg fileta z karpia
- 2 szczypty soli
- ¼ kajzerki
- pół szklanki mąki
Dodatki:
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- 2 papryczki chilli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka włóż szponder, kość wołową i głowy karpia. Dodaj cynamon, anyż, gałkę muszkatołową, liście laurowe i przypieczoną nad ogniem cebulę. Całość zalej wodą i gotuj ok. 3 godziny.
Gdy bulion będzie już prawie gotowy, dodaj sól i pieprz, a następnie makaron ryżowy oraz przygotowane pulpety.
Do blendera włóż cebulę szalotkę, czosnek, kolendrę i karpia. Całość skrop sokiem z limonki i zblenduj. Jeśli masa na pulpety nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj kawałek kajzerki i ponownie zblenduj.
Z masy uformuj małe pulpety. Oprósz je w mące i wrzuć do gorącej wody.
Gdy pulpety się zagotują, przełóż je do zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć posiekany czosnek, kolendrę i chilli. Smacznego!
Gdy bulion będzie już prawie gotowy, dodaj sól i pieprz, a następnie makaron ryżowy oraz przygotowane pulpety.
Do blendera włóż cebulę szalotkę, czosnek, kolendrę i karpia. Całość skrop sokiem z limonki i zblenduj. Jeśli masa na pulpety nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj kawałek kajzerki i ponownie zblenduj.
Z masy uformuj małe pulpety. Oprósz je w mące i wrzuć do gorącej wody.
Gdy pulpety się zagotują, przełóż je do zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć posiekany czosnek, kolendrę i chilli. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W