Zupa pho z pulpecikami z karpia

Zupa pho z kotlecikami z karpia
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy

Składniki:

Pulpety:
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • limonka
  • 60 dkg fileta z karpia
  • 2 szczypty soli
  • ¼ kajzerki
  • pół szklanki mąki
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka włóż szponder, kość wołową i głowy karpia. Dodaj cynamon, anyż, gałkę muszkatołową, liście laurowe i przypieczoną nad ogniem cebulę. Całość zalej wodą i gotuj ok. 3 godziny.
Gdy bulion będzie już prawie gotowy, dodaj sól i pieprz, a następnie makaron ryżowy oraz przygotowane pulpety.
Do blendera włóż cebulę szalotkę, czosnek, kolendrę i karpia. Całość skrop sokiem z limonki i zblenduj. Jeśli masa na pulpety nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj kawałek kajzerki i ponownie zblenduj.
Z masy uformuj małe pulpety. Oprósz je w mące i wrzuć do gorącej wody.
Gdy pulpety się zagotują, przełóż je do zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć posiekany czosnek, kolendrę i chilli. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA