Zupa-krem z topinamburu z orzechami

Zupa-krem z topinamburu
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 50 g orzechów laskowych
  • 700 g topinamburu
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek koperku
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200 ml oleju do smażenia
  • tłoczony na zimno olej słonecznikowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. W tym czasie obrać topinambur ze skórki, pokroić i dodać do garnka. Podsmażać razem przez kilka minut.

Uprażyć na patelni orzechy laskowe, następnie obrać ze skórki. Posiekać i dodać do zupy. Zalać bulionem drobiowym i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Następnie zmiksować dokładnie na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy zupa się gotuje, w małym rondelku rozgrzać olej do smażenia, połowę kaszy gryczanej wysypać na metalowe sitko. Gdy olej jest mocno rozgrzany zanurzyć sitko w oleju na kilka sekund, aż kasza „wystrzeli”. Kaszę przesypać do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym i osuszyć.

Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną soli. Wymieszać z posiekanym koperkiem.

Zupę nalać do talerzy. Nałożyć na wierzch łyżkę ubitej śmietany. Polać olejem słonecznikowym. Posypać prażoną kaszą.

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA