Zupa-krem z topinamburu z orzechami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 duża cebula
- 4 łyżki masła
- 50 g orzechów laskowych
- 700 g topinamburu
- 400 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- kilka gałązek koperku
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 200 ml oleju do smażenia
- tłoczony na zimno olej słonecznikowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. W tym czasie obrać topinambur ze skórki, pokroić i dodać do garnka. Podsmażać razem przez kilka minut.
Uprażyć na patelni orzechy laskowe, następnie obrać ze skórki. Posiekać i dodać do zupy. Zalać bulionem drobiowym i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Następnie zmiksować dokładnie na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy zupa się gotuje, w małym rondelku rozgrzać olej do smażenia, połowę kaszy gryczanej wysypać na metalowe sitko. Gdy olej jest mocno rozgrzany zanurzyć sitko w oleju na kilka sekund, aż kasza „wystrzeli”. Kaszę przesypać do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym i osuszyć.
Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną soli. Wymieszać z posiekanym koperkiem.
Zupę nalać do talerzy. Nałożyć na wierzch łyżkę ubitej śmietany. Polać olejem słonecznikowym. Posypać prażoną kaszą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź