Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Barszcz
Kuchnia świata:
Kuchnia ukraińska

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki

  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 duża cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • ¼ selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 wędzone suszone gruszki (lub wędzone śliwki 5-6 szt.)
  • 1 szklanka fasoli namoczonej na noc

  • 1 papryczka chili

  • sól
  • łyżka cukru
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy w dużym garnku na małym ogniu przez co najmniej 20 minut. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę 2 x 2 cm, resztę warzyw - w cieniutką zapałkę. Kapustę drobno siekamy w paseczki.

Do gotującej się fasolki wrzucamy gruszki wędzone, seler, pietruszkę, marchew i ziemniaki. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną papryczkę chili i ziele angielskie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju.

Po chwili dodajemy buraki, dusimy
(nie smażymy!) na małym ogniu 15-20 minut, dodajemy ocet winny, po chwili łyżkę cukru, sól, koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze 5 minut.

Do garnka z warzywami wrzucamy kapustę, gotujemy 5-7 min, wkładamy buraki. Gotujemy 15-20 minut, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA