Barszcz ukraiński
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Barszcz
- Kuchnia świata:
- Kuchnia ukraińska
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki
- ¼ główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 3-4 ziemniaki
- ¼ selera
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- 3 wędzone suszone gruszki (lub wędzone śliwki 5-6 szt.)
- 1 szklanka fasoli namoczonej na noc
- 1 papryczka chili
- sól
- łyżka cukru
- pieprz
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- śmietana do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy w dużym garnku na małym ogniu przez co najmniej 20 minut. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę 2 x 2 cm, resztę warzyw - w cieniutką zapałkę. Kapustę drobno siekamy w paseczki.
Do gotującej się fasolki wrzucamy gruszki wędzone, seler, pietruszkę, marchew i ziemniaki. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną papryczkę chili i ziele angielskie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju.
Po chwili dodajemy buraki, dusimy (nie smażymy!) na małym ogniu 15-20 minut, dodajemy ocet winny, po chwili łyżkę cukru, sól, koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze 5 minut.
Do garnka z warzywami wrzucamy kapustę, gotujemy 5-7 min, wkładamy buraki. Gotujemy 15-20 minut, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź