Treściwa zupa z dorsza z fasolą, warzywami i polskim sosem pesto
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Wywar rybny 1,5 l:
- 1 seler naciowy
- 2 marchewki
- 2 pory
- 2 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki i wylistkowane
- 3 ząbki czosnku lekko rozgniecione
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka listków laurowych
- 3 kulki ziela angielskiego
- kawałek kopru włoskiego
- 50 dag namoczonej fasoli czerwonej lub czarnej
- 30 dag zbitego mięsa z dorsza pokrojonego w grubą kostkę
- papryczka chili w proszku
Pesto:
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- orzech laskowy
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Selera, marchew, pora pokrój na jednakowej wielkość nie za duże kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa przesmaż na oliwie po czym dodaj do nich pieprz, liść, ziele i koper – smaż jeszcze z 3 min. Do gara dolej bulion, wrzuć fasolę i gotuj aż będzie miękka. W tym czasie do blendera wrzuć wszystkie składniki pesto i zmiel na gęsty sos. Ugotowaną zupę dopraw chili, a na chwilę przed podaniem wrzuć pokrojone mięso. Podawaj polaną sosem pesto.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia polska
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W