Curry z sandaczem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 800 g filetów sandacza ze skórą
- 3 kolorowe papryki
- 1 cebula czerwona
- 1 cukinia
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 szklanka suchego ryżu basmati
- kilka listków tajskiej bazylii
- kilka listków świeżej kolendry
- 1 limonka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sandacza osuszyć i pokroić w dość grube paski. Posolić i odstawić do lodówki.
Papryki i cebulę pokroić w spore kwadraty. Cukinię w sporą kostkę.
Rozgrzać wok i podsmażyć na nim warzywa na niewielkiej ilości oleju, muszą trochę zmięknąć.
W rondelku umieścić przelany i namoczony w zimnej wodzie ryż. Pokryć go zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości.
W rozgrzanym woku umieścić pastę curry i ogrzać ją rozprowadzając łyżką, dodać mleko kokosowe i mieszać, by pasta się w nim rozpuściła, a mleko podgrzało, dodać sandacza, gotować, aż się zetnie, dodać warzywa i gotować chwilę.
Curry podawać na ugotowanym ryżu, posypane kolendrą i tajską bazylią, na wierzch tylko trochę soku z limety i gotowe.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź