Tarta owocowa ,,tutti fruti,,
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka 225 g + 75 g wiórków kokosowych
- masło 150 g
- cukier 75 g
- cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietanki
Krem cukierniczy kokosowy:
- 300 ml mleka
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 4 żółtka
owoce różne: truskawki, maliny, borówka, czerwona porzeczka
- konfitura morelowa 1 słoik do pokrywania owoców
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Na deskę do krojenia wysypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Całość siekać nożem, aż do uzyskania drobnych kawałków, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować i wyłożyć formę formując jednocześnie brzeg tarty. Podziurkować ciasto. Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać fasolę. Rozsunąć ją pod brzegi tarty i wstawić do pieca. Piec w temp. 180 st. około 15 minut, aż brzeg się zarumieni. Zdjąć wtedy folię i fasolę, a spód włożyć na następne 15-20 minut. Wyjąć jak będzie całkowicie upieczony. Odstawić do wystygnięcia.
Krem cukierniczy kokosowy:
Do garnka wlać mleko i mleko kokosowe, włożyć przekrojoną wanilię i dorzucić wydrapane ziarenka – zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypać mąkę i wymieszać. Dolać trochę mleka z garnka i rozrobić masę, dolać pozostałe mleko, rozrobić i całość przelać do garnka i zagotować. Krem powinien kilka razy zabulgotać, następnie foliujemy garnek i odstawić do wystygnięcia. Następnie
krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową.
Na deskę do krojenia wysypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Całość siekać nożem, aż do uzyskania drobnych kawałków, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować i wyłożyć formę formując jednocześnie brzeg tarty. Podziurkować ciasto. Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać fasolę. Rozsunąć ją pod brzegi tarty i wstawić do pieca. Piec w temp. 180 st. około 15 minut, aż brzeg się zarumieni. Zdjąć wtedy folię i fasolę, a spód włożyć na następne 15-20 minut. Wyjąć jak będzie całkowicie upieczony. Odstawić do wystygnięcia.
Krem cukierniczy kokosowy:
Do garnka wlać mleko i mleko kokosowe, włożyć przekrojoną wanilię i dorzucić wydrapane ziarenka – zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypać mąkę i wymieszać. Dolać trochę mleka z garnka i rozrobić masę, dolać pozostałe mleko, rozrobić i całość przelać do garnka i zagotować. Krem powinien kilka razy zabulgotać, następnie foliujemy garnek i odstawić do wystygnięcia. Następnie
krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W