Cukiniowe muffinki

Cukiniowe muffinki
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Muffinki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2,5 szklanki cukinii
  • 8 łyżek syropu z agawy
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • garść suszonych owoców białej morwy
  • garść pistacji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ucieramy cukinię na tarce o dużych oczkach. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy cukinię, oliwę i owoce morwy. Wyrabiamy ciasto. Nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż zbrązowieją. Wyjmujemy z
foremek. Każdą z nich smarujemy po wierzchu odrobiną syropu z agawy i zanurzamy w miseczce z posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA