Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Oceń przepis:
146 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Biszkopt: (rant średnica 20 cm)

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mus:

  • 150 g czekolady gorzkiej 60%
  • 250 g śmietany 30 - 36%
  • 50 g białka (z 2 jaj)
  • 20 g cukru

Syrop do nasączania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie biszkoptu:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając.
Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min.

Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.

Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać. Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy.

Przygotować dekorację:
Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA