Mufinki z serem i ziołami - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 155 mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
- pieprzu cayenne
- szczypta soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki świeżych liści tymianku
- 125 g cheddara startego (można zastąpić polskim ostrym serem, np. Carskim lub Bursztynem)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 g stopionego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni C. Formę na mufinki smaruję stopionym masłem lub olejem. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i plewy z sita. Wsypuję posiekaną zieleninę i ser – wszystko razem mieszam i robię dołek na mokre składniki. Rozbełtuję dwa jaja z mlekiem i razem z masłem wlewam do dołka w misce z suchymi składnikami. Szybko mieszam wszystko metalową łyżką, nie należy mieszać zbyt długo, ciasto powinno zostać grudkowate. Łyżką wkładam ciasto do formy mufinkowej (mniej więcej do 2/3 objętości). Piekę około 20 minut do momentu kiedy patyczek wbity do środka mufinki będzie po wyciągnięciu suchy. Zostawiam w formie parę minut, potem delikatnie przekładam na metalową kratkę do wystygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W