Zeppole al forno
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 250 ml wody
- 150 g mąki pszennej
- sól
- 100 g masła
- 3 jaja
- 1 żółtko
- olej arachidowy do smażenia
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 60 g mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej
- 120 g drobnego cukru
Dodatki:
- cukier puder
- wiśnie w syropie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy krem budyniowy. Laskę wanilii przecinamy na pół, ostrym nożem wyciągamy z niej ziarenka i wraz ze skórką dodajemy do mleka, które wlewamy do rondla. Podgrzewamy aż do zagotowania mleka.
Żółtka wraz cukrem ucieramy do białości, następnie dodajemy przesianą mąkę lub skrobię kukurydzianą i ucieramy dalej. Z mleka wyławiamy skórkę z wanilii, wstawiamy ponownie rondel na średni gaz i stopniowo wlewamy do mleka masę jajeczną, ciągle całość mieszając. Gotujemy całość aż krem zacznie gęstnieć, ciągle mieszamy, żeby budyń się nie przypalił i był gładki. Przykrywamy budyń w tzw. „kontakcie”, tj. dotykając folią spożywczą wierzchu kremu, zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Krem należy całkowicie wystudzić.
Wlewamy wodę do rondla, dodajemy masło i sporą szczyptę soli. Gotujemy do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie na raz wsypujemy przesianą mąkę i nadal podgrzewając mieszamy całość, aż zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy masę, następnie dodajemy jajo po jaju ciągle miksując. Każde kolejne jajko dodajemy wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z ciastem.
Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego, wyciskamy na papier do pieczenia okręgi o średnicy ok. 7-8 cm (lub mniejsze jeśli wolimy). Papier z ciastem tniemy na kwadraty. Olej rozgrzewamy w rondlu, jak będzie gorący łapiemy za wycięty kawałek papieru z ciastem i układamy delikatnie na oleju, papierem do góry. Po chwili ściągamy papier z pączka i smażmy go z dwóch stron na złoty kolor.
Część ciasta na zeppole można przygotować w piekarniku, wystarczy wycisnąć okręgi na papierze do pieczenia i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ptysie studzimy w uchylonym piekarniku przez 15-20 minut. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy porcję na każdego ptysia lub usmażonego zeppole, dekorujemy wiśnią z syropu i obsypujemy cukrem pudrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź