Zapiekany makaron ze szpinakiem, pomidorami i mozarellą

Zapiekany makaron ze szpinakiem, pomidorami i mozarellą
Oceń przepis:
144 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g makaronu gnocchi lub innego ulubionego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 puszki pomidorów w całości
  • ¼ szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1-2 papryczki pepperoncino
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 400 g świeżego szpinaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew, seler i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, najlepiej 2 minuty krócej niż sugeruje czas podany na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy pod zimną wodą i odstawiamy.

W dużym, szerokim rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i na jeszcze zimną wrzucamy pokrojony czosnek, jak tylko zacznie pachnieć dorzucamy warzywa i lekko je karmelizujemy. Następnie wlewamy pomidory z puszki wraz z płynem i winem i przesmażamy, rozgniatając pomidory widelcem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i pepperoncino, gotujemy jeszcze chwilę i ściągamy z ognia.

Do dużej blaszki do zapiekania (z wysokim rantem) przekładamy sos, dodajemy makaron, listki szpinaku i całość mieszamy. Następnie rozrywamy w dłoniach kulki mozzarelli i rozrzucamy po makaronie, można całość przemieszać. Na koniec wierzch posypujemy porządną porcją parmezanu i wstawiamy do pieca nagrzanego 190-200 stopni na ok. 15 minut, aż całość pięknie się przypiecze. Serwujemy gorące!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA