Zapiekany makaron ze szpinakiem, pomidorami i mozarellą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 350 g makaronu gnocchi lub innego ulubionego
- oliwa
- sól
- pieprz
- 2 puszki pomidorów w całości
- ¼ szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1-2 papryczki pepperoncino
- 2 duże kulki mozzarelli
- 400 g świeżego szpinaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew, seler i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, najlepiej 2 minuty krócej niż sugeruje czas podany na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy pod zimną wodą i odstawiamy.
W dużym, szerokim rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i na jeszcze zimną wrzucamy pokrojony czosnek, jak tylko zacznie pachnieć dorzucamy warzywa i lekko je karmelizujemy. Następnie wlewamy pomidory z puszki wraz z płynem i winem i przesmażamy, rozgniatając pomidory widelcem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i pepperoncino, gotujemy jeszcze chwilę i ściągamy z ognia.
Do dużej blaszki do zapiekania (z wysokim rantem) przekładamy sos, dodajemy makaron, listki szpinaku i całość mieszamy. Następnie rozrywamy w dłoniach kulki mozzarelli i rozrzucamy po makaronie, można całość przemieszać. Na koniec wierzch posypujemy porządną porcją parmezanu i wstawiamy do pieca nagrzanego 190-200 stopni na ok. 15 minut, aż całość pięknie się przypiecze. Serwujemy gorące!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź