Torta paesana

Torta paesana
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba
  • 150 g ciastek amaretti
  • 750 g mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 150 g kakao
  • 125 g rodzynek
  • 50 g mąki
  • pralina karmelowo-migdałowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kawałki chleba i pokruszone amaretti zalej mlekiem i odstaw na noc, żeby zmiękły. Na drugi dzień zblenduj wszystko i dodaj miękkie masło i wszystkie inne składniki po jednym po kolei: jajka, cukier, kakao, rodzynki.

Wlej masę do tortownicy wcześniej nasmarowanej masłem. Dodaj mąkę, wymieszaj i piec w piecu rozgrzanym do 175 stopni przez ok godzinę. Wyciągnij tort i poczekaj, aż ostygnie. Posyp cukrem pudrem i podaj z ubitą śmietaną i amaretti.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA