Czekoladowe trufle z rumem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 350 g białej czekolady
- 220 g masła
- 50 ml rumu Jamajka
- 300 g kuwertury czekoladowej 70%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło napowietrzamy ubijając je rózgą, gdy będzie miało puszystą konsystencję, dodajemy zatemperowaną czekoladę małymi porcjami.
Na sam koniec dodajemy alkohol, mieszając już ręcznie łopatką.
Szprycujemy trufle za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Wstawiamy do lodówki aż do momentu krystalizacji, na około 30 min.
Po wyjęciu z lodówki wykańczamy w ciemnej kuwerturze, zanurzając za pomocą widelczyka. Nadmiar czekolady usuwamy i obtaczamy w wiórach z ciemnej czekolady.
Na sam koniec dodajemy alkohol, mieszając już ręcznie łopatką.
Szprycujemy trufle za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Wstawiamy do lodówki aż do momentu krystalizacji, na około 30 min.
Po wyjęciu z lodówki wykańczamy w ciemnej kuwerturze, zanurzając za pomocą widelczyka. Nadmiar czekolady usuwamy i obtaczamy w wiórach z ciemnej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W