Gruszka z waflami orzechowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- 350 g cukru
- 4 gruszki
- opakowanie cukru cynamonowego
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- laska cynamonu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Skarmelizuj cukier. Dodaj łuskane orzechy laskowe i gorącą masę wylej na pergaminowy papier. Jak trochę przestygnie z części powyciągaj karmelowo - orzechowe ozdoby. Resztę krokantu zmiksuj w blenderze na miał. Na blasze wyłożonej papierem nasyp równą warstwę orzechowego pudru. Piecz w 180 stopniach C do czasu jak cukier z powrotem stopi się tworząc wafle. Blachę ostudź. Wafle jak tylko będą letnie połóż na talerzu. Gruszki obierz bez odrywania ogonka. Gotuj je w czerwonym winie na wolnym ogniu razem z cukrem zwykłym i cynamonowym oraz jedną laską cynamonu. Gruszki odstaw do ostygnięcia i osusz. Wino gotuj do momentu aż zostanie połowa. Należy zagęścić je łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wina. Gruszki pokrój w poprzek. Na talerzu układaj warstwy na przemian wafelków i owoców zaczynając od największego wafelka, a kończąc na kawałku gruszki z szypułką. Oblej tworząc zygzaki z sosu winnego i dodaj ozdoby z krokantu.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W